Как се купува дом бързо и безпроблемно?

14.01.23 г.

Образовайте се за пазара, преди да закупите недвижим имот.


Не чакайте, докато дойде време да подпишете договор, за да започнете да се образовате за тънкостите при покупко-продажба на имот. Неправилното планиране при една от най-скъпите и големи покупки в живота ви, може да доведе до много проблеми по-късно. Купувачите на първи имот са особено уязвими и допускат грешки, ако не се образоват предварително. Дори ако сте купували един или повече имоти преди, добра идея е да се информирате отново за промените, настъпили на пазара.

Изберете вида ипотека, която е най-подходяща за вас. На лице е и въпросът дали трябва да кандидатствате за ипотека с плаваща лихва или с фиксирана. Вашият брокер на недвижими имоти и/или кредитен консултант са отличен ресурс за тези отговори.

 

Проучете квартала, който харесвате и в който искате да закупите. Проверете дали жилищата се продават бързо или се застояват на пазара. Ако се застояват, разберете защо. Възможно е да има инфраструктурни или канализационни проблеми в района.

 

Отделете време, за да разберете каква е максималната вноска за ипотека, която можете да изплащате с настоящата си заплата и сметки. Не забравяйте да оцените "кредитния си рейтинг". Подобрете го, преди да кандидатствате за кредит, ако е необходимо.

 

Активните брокери на недвижими имоти са страхотен ресурс, който да ви информира и подготви за процеса на закупуване на имот. Възползвайте се от всички ресурси, които могат да ви дадат предимство на пазара.

 

Внимателно прочетете вашите задължения по договора, който може да подпишете с вашия брокер. Бъдете наясно какво подписвате по всяко време, когато става дума за покупка на жилище. Възможно е да носите отговорност за плащане на комисионни, дори ако той не ви е помогнал при транзакцията.

 

Проведете интервю с кандидат-брокерите, които обмисляте да наемете, за да изберете кой да ви представлява. Попитайте ги „С какво се отличавате от останалите на пазара?“ Запомнете, вие се образовате, а тяхната работа е да ви образоват и да направят процеса по-лек за вас.


Не забравяйте, че планирането при закупуване на имот е като планирането на бебе. Ще получавате много "съвети" от всички, но в края на краищата, вие трябва да сте щастливи с решението, което сте взели.


Вземете информирано решение при избор на вашия брокер. Правилния брокер ще намери мечтания за вас дом. Винаги обсъждайте вашите притеснения с вашия брокер и се образовайте, за да вземете най-доброто решение.


Обадете се за безплатна консултация с нашите брокери в София и Бургас.