Статистика покупко-продажби и ипотеки: 4-то тримесечие 2021 - 2022

18.01.23 г.

Какви са тенденциите на пазара на недвижими имоти?...обратно към нормалното

Излезе официалната статистика на Агенция по вписванията за сделките с имоти за 4-тото тримесечие и данните сочат повсеместен спад. Видимо е, че очакванията за повишаване на лихвените проценти, ситуацията в Украйна, рекордните цени и общата икономическа несигурност започват да водят до отдръпване на купувачите. Разбира се, броят сделки е все още доста по- висок от всички останали години през изминалото десетилетие, с изключение на 2021.

София отбелязва спад от 17,3% в броя сделки спрямо последното тримесечие на предходната година. За цялата 2022 се наблюдава спад от 7.4% или 34101 продадени имота спрямо 36836 година по-рано.
В Бургас се наблюдава минимален спад в броя сделки от 1.9% на годишна база, а за последното тримесечие има вписани с 11.3% по- малко продажби сравнено със същия период на 2021. Казано по друг начин, са се продали 273 имота по- малко.

В Пловдив има изповядани 4793 сделки, или с 16,1% по-малко спрямо същия период на 2021 г.  За цялата 2022 г. са изповядани 17 606 сделки с имоти или спад с 6,9% на годишна база.


В морската столица през четвъртото тримесечие сделките също намаляват с 8,4% спрямо края на 2021 г.
Въпреки горните данни броят сделки в страната е на нива по-високи от всички останали години от изминалото десетилетие. По всичко изглежда, че вървим към нормален и много по-балансиран пазар, на който и купувачи и продавачи, ще могат да вземат по-спокойни решения без да се налага да препускат и да се състезават. Продавачите ще могат да продадат и спокойно да се преместят на ново място без риск, че няма да има какво да купят с парите си. Купувачите от своя страна ще имат избор и ще могат спокойни да вземат решение и да изберат подходящия за тях дом, без да се налага да наддават, за да се преборят с конкуренцията. Всичко това ще доведе до забавяне на галопиращите през последните 2-3 години цени, а в някои райони може да отбележим и леки спадове. В обобщение, тенденцията е в посока връщане към нормалното.

 За да научите повече, обърнете се към iБрокера си и поискайте безплатна консултация.

*Данните са с информативен характер и не представляват съвети за взимане на решения.