Пoвишете стойността на имота си с подходящия търговски вид

28.05.19 г.

Искате да си продадете имота? Чудесно! За да можете да си представите как купувачът вижда вашия имот,  се опитайте поне за миг да си представите какво е да сте на негово място. Всеки един от нас е купувач! Купуваме хранителни продукти, дрехи, мебели и много други неща. Намирате се в голяма верига магазини и трябва да закупите бонбони за предстоящ рожден ден. Поводът е годишнина на Ваш колега. Разхождайки се из редовете на големия хранителен магазин, виждате много видове бонбони, опаковани по всевъзможен начин. Едни са семпло опаковани, на ниска цена, други са луксозно опаковани, на по-висока цена, а трети – с „прилична” опаковка и на разумна цена. Коя кутия ще закупите Вие? По-голяма част от хората ще съобразят сумата, която ще изхарчат на база на парите, които имат на разположение, което ние наричаме бюджет! Имат бюджет, в който трябва да се вместят и за този бюджет, те ще вземат най-добре изглеждащата кутия. Все пак е за подарък!


Аналогичен е изборът на имот. Търсим най-добре изглеждащия имот на най-ниска цена. Но помислете, бихте ли си купили най-скъпата кутия бонбони, чиято опаковка е намачкана и с видими следи от транспортирането до магазина? Едва ли! Ще вземете по-евтина кутия, но в опаковка без дефекти.


По същия начин купувачите оценят Вашия имот. Те гледат „опаковката”, прочитат съдържанието и на тази база преценят дали да купят или не.


„Опаковката” или как да направим нашия имот „по-лъскав” и  „по-скъп”!  


На какво обръщат внимание купувачите:


1. Как изглежда входът? Редовно ли се почиства? Често купувачите съдят за имота без дори да са влизали в него, само по общите части на сградата.

  • Почистете преди огледи!


2. Как изглежда имотът? Общата визия на имота е от огромно значение за цената, на която ще се продаде. Много често малки корекции в него, биха се отразили положително на цената му. За това проверете дали можете да направите следното:

  • Изнесете всички ненужни и стари мебели. Покажете колко е просторно!

  • Проветрете помещенията!

  • Почистете основно! Позволете на дневната светлина да премине през прозорците!

  • Ако пребоядисате замърсените стени и изциклите паркета, как ще изглежда жилището след това? Със сигурност ще бъде по-добре! Направете го, никой не обича да вижда в бъдещия си дом следи от предишното му обитаване!

  • Подменете всички изгорели крушки. Поставете крушки с максимална мощност. „Огрейте” жилището! Позволете на всички да видят колко е светло!

  • Отлепени плочки, залепете ги! Цената на имота се вдига при ремонтирана кухня и баня!

  • Домашни любимци!  Не всички харесват животни в имота. Ще се наложи да се разделите с тях, ако искате да продадете имота.


Преди обаче да започнете какъвто и да било ремонт, посъветвайте се брокер какви промени в него биха ви осигурили максимална цена срещу минимални вложения за ремонт.