Правилно ценообразуване: защо е важно при продажбата на имот?

21.05.19 г.

Първото и основно правило при отдаване под наем или продажба на имот е той да се предлага на РЕАЛНА ПАЗАРНА цена. Най-честата грешка, която допускат собствениците е да преценяват цената на своя имот като отворят няколко от многохилядните интернет портали за недвижими имоти. По този начин най-често се достига до цена, която не отговаря на РЕАЛНАТА ПАЗАРНА цена на имота.

Защо ли? 80% от офертите в интернет в момента на прегледа представят не цената, на която ще се сключи сделката, а цена, която собственикът иска да постигне. Нека не забравяме, че в една сделка за недвижим имот има две страни  - предлагаща и търсеща. За да има сключена сделка за недвижим имот търсещата страна трябва да е готова да плати посочената цена.

За продавачи:

Знаете ли как купувачът прави своя избор при закупуването на недвижим имот? Купувачите определят стойността на един имот, правейки сравнения. Те сравняват цената на Вашето жилище с тази на подобни други жилища на пазара. Сравняват също предимствата и недостатъците на Вашия имот с тези на подобни имоти, които се продават в момента на пазара. Нека погледнем през погледа на купувача, разглеждайки следния пример:

ОФЕРТА №1

2-СТАЕН

54000 EUR

Местоположение:
град София
Район: Гоце Делчев

Данни:
Квадратура: 56 кв.м
Етаж: 6-ти от 8
Телефон: ДА
ТEЦ: ДА
Вид строителство: Панел


ОФЕРТА №2

2-СТАЕН

58800 EUR

Местоположение:
град София
Район: Гоце Делчев

Данни:
Квадратура: 59 кв.м
Етаж: 6-ти от 8
Телефон: ДА
ТЕЦ: ДА
Вид строителство: Панел


ОФЕРТА №3

2-СТАЕН

59990 EUR

Местоположение:
град София
Район: Гоце Делчев

Данни:
Квадратура: 58 кв.м
Етаж: 5-ти от 8
Телефон: ДА
ТEЦ: ДА
Вид строителство: Панел


Вие като купувач коя от трите оферти бихте избрали?

 А, ако бяхте продавач на оферта №3, кога според Вас ще осъществите продажбата на Вашия имот?

         

Нека Ви помогнем с отговорите. Ако бяхте купувач, при равни други условия, щяхте да изберете оферта №1, само и единствено заради цената. Ако сте продавач на оферта №3 ще продадете своя имот само след като продадат всички Ваши съседи, които са на по-ниска цена от Вашата. Пазарната цена на Вашия имот се определя от мотивацията на Вашите съседи за продажба. „Но...

           

... как ще ми е висока цената като имам огледи.“ – Имотът Ви се използва от купувачите, за да направят сравнение и да си отговорят на въпроса: Защо да платя повече за нещо, което се предлага на по-ниска цена?

... аз не бързам. Ще пробвам на тази цена.“ - След определен период на пазара, ако все пак искате да реализирате сделка, идва момента, в който ще актуализирате цената, като я намалявате. Ако първото подобряване на цената не е достатъчно, след време ще направите второ, а може би дори и трето. Този цикъл може да се повтори многократно и да отнеме няколко месеца.

... ще пробвам. И после ще намалявам цената“ - Възможно е вие да сте собственик, за когото няколкото загубени месеца и навременното реализиране на сделка да не са фактор, но за пазара са. Актуализирането на цената повече от веднъж и дългото предлагане на един имот на пазара не остава незабелязано. Когато достигнете цена близката до пазарната и сте информирали пазара, че сте готови за сделка, подобрявайки цената си многократно, със сигурност ще получите оферта за сделка, но тя ще бъде под пазарна цена. Колкото и да отхвърляте и отлагате приемането на подобно предложение, в крайна сметка, ще дойде моментът, в който ще сте достатъчно мотивиран да реализирате сделка и тя ще е на под пазарна цена!

А ето как ще изглежда реализацията на Вашата сделка и преценете сами дали това искате да постигнете:

РЕЗУЛТАТ ОТ РЕАЛИЗИРАНАТА ПРОДАЖБА:

1. Загуба на време

2. Загуба на пари

Питате се как да избегнете загубите от неправилно ценообразуване и да реализирате сделка възможно най-бързо и на най-добра цена? Изгответе сравнителен пазарен анализ за Вашият имот, който да Ви даде ясен отговор каква е РЕАЛНАТА ПАЗАРНА ЦЕНА. А тук ще разберете какво представлява той.