Мотивиран купувач или турист

30.05.19 г.

На лов за апартамент или туристическа обиколка!


Много често купувачите не са решили точно какво жилище искат да си купят. За това те правят своето проучване на пазара, правейки огледи на различни апартаменти. За тях това не е проблем. В обедната почивка или след работа, защо да не погледнат? „От гледане глава не боли!”


Разбира се на пазара на недвижими имоти има много купувачи, респективно много огледи без да се стигне до покупка. Вие готови ли сте да показвате своя апартамент на всеки и да прекарвате часове наред в безмислени огледи на жилището, което искате да продадете? Ето какво бихте могли да направите - определете тяхната мотивация още при обаждането по телефона. Квалифицирайте ги!  Това можете да направите като им направите интервю.

          

Ето и няколко важни въпроса, на които е важно да получите отговор по телефона:

 1. От колко време търсите да закупите имот? – така ще разберете дали са туристи или наистина търсят да закупят имот.
   

 2. Какъв тип имот търсите? – ще разберете дали търсят имот като Вашия или просто искат да погледнат, за да сравнят.
   

 3. Имате ли конкретни изисквания за имота, на какво държат най-много? – така ще разберете дали Вашият имот отговаря на тяхното търсене.
   

 4. Локацията на имота обвързана ли е с месторабота, училище или друга инстанция, която е свързана с ежедневието ви? Защо търсят в този квартал? - Има ли смисъл да гледат Вашия имот при условие, че половината от изброеното го няма наблизо?
   

 5. Как ще платят? - Говорили ли са с банка, ако ще използват кредит? Ще им издадат ли      „Ипотечен сертификат”? Покупката на този имот зависи ли от продажбата на друг имот? Кога Вие ще си получите парите от продажбата?
   

 6. Къде живеете в момента? – Ще разберете какво не им харесва и дали търсят в този квартал?
   

 7. Гледали ли сте вече имоти за покупка? Какво ви спря да не купите някой от тях? – Определяте колко имота на брой са гледали.  Само искат да гледат или искат наистина да купят
   

 8. Имате ли някого с когото трябва да се посъветвате преди да вземете решение за покупка? – трябва да знаете от кого зависи вземането на решение за покупка. Този човек присъства ли? Защото може да се окаже, че не е съгласен и Вие сте изпуснали много мотивирани купувачи, докато сте чакали.


Ако след като получите отговор на въпросите по-горе се почувствате убедени, че човекът от другата страна на телефонната слушалка е наистина Ваш потенциален купувач и няма да Ви загуби времето в поредната негова обиколка, то уговорете оглед.


При условие че сте избрали да работите с брокер по продажбата на Вашия имот, то изисквайте от него да квалифицира купувачите по същия начин, за да си спестите взаимно време в безсмислени туристически обиколки.