Н. Господинов: Не очаквам катаклизми на жилищния пазар у нас


11.01.24 г.

Автор: Даниел Николов

Източник: Bloomberg TV


Ръстът на безработицата в Германия, напливът на украински бежанци в Полша и повишените лихви по ипотеките в Европа са основните фактори, които влияят върху жилищните пазари на континента, като икономическите ефекти ще се отразят и в България. Наблюдава се и спад на строителството в Европа, като предриемачите почти не спечелиха от огромния бум през последните две години и половина заради повишените разходи. Това коментира Николай Господинов, собственик и изп. директор на iBrokers, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.


Цените на жилищата средно за Европейския съюз са се увеличили с 0,8% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходното второ тримесечие на годината, показаха данни на Евростат, публикувани тази седмица. Ситуацията е различна в отделните страни с понижения в Германия, Швеция и Финландия, и ръстове в Полша, Испания, Румъния и България.


Цените на жилищата в България са устойчиви в сравнение с Германия и скандинавските държави. "Ние имаме постоянни ръстове на доходите и много ниска безработица, на практика нямаме безработица", а лихвените проценти остават ниски, каза Господинов.


"Със сигурност проблемите (в Европа) ще се отразят при нас, тъй като нашата икономика е ориентирана почти изцяло към износ към ЕС... И задържането, и плавното увеличение на лихвите няма да се отразят кой знае колко. Цялата работа е как ще го приемат инвеститорите и строителните компании и дали ще отворят нови проекти... Не очаквам тежки катаклизми или стрес на пазара."


Промяната в лихвените проценти в определени икономики натежа доста, тъй като там културата е да се купува предимно на кредит като в скандинавските държави, където лихвите са се повишили от малко над 1% до над 4%, каза Господинов.


В Германия големите спадове идват предимно от пазара на къщи, като понижаването на цените в сектора е около 17%-18%, а при апартаментите спадът е около 4.5%-5%, каза Господинов. Доходите на германците също така не нарастват досатъчно, за да компенсират ръстът в разходите за живот.


В Швеция става дума за класически балон, каза Господинов. Пазарът в страната е нараствал няколко пъти през последните пет години, има около 4 пъти повишаване на лихвените проценти, като 80% от купувачите изплащат ипотека. Също както в Германия в страната има и повишена безработица, а строителството е спаднало с над 70%.


Тези икономики обаче се движат много бързо и ще могат много бързо да се възстановят, смята Господинов.


Пазарът на жилища в Полша бе съживен от навлизането на 1.5 млн. украински бежанци, които много бързо успяха да се включат в икономиката; все пак докато има ръст в цените, ипотечните кредити са на нива над 9%.


Повече за жилищните пазари в страните от ЕС може да гледате във видеото.Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.