Статистика покупко-продажби и ипотеки 4-то тримесечие 2022-2023 г.

1.02.24 г.

Какво показва статистиката и защо постоянно се чудим какво да коментирамеКазват, че числата никога не лъжат и затова всички професионалисти следим официалните данни на Агенция по вписванията и се опитваме да тълкуваме, а някои и да прогнозират.Статистиката в България следи само и единствено активността, т.е. брой приключени сделки. Няма видове имоти, няма реални пазарни цени и най-важното няма регистрирани предварителни договори и покупко-продажби на новостроящи се имоти.Регионални различия


Много експерти коментираха през последните месеци за спадащи обеми и очаквания за натиск върху цените. Данните от последното тримесечие показват изненадващ ръст в броя на сделките в София и Пловдив, съответно с 4.2% и 1.6%. В Бургас официалната статистика отчита спад от над 6%, а за Варна с над 12% спрямо същия период на 2022 година.


Каква може да е причината за тези разнородни данни?


Според макроикономисти, глобалните събития като рецесията в Германия, крахът на имотния пазар в Китай, вече старата манджа за очаквано повишение на лихвите… и новата такава за "свръхкредитирането" имат значително въздействие върху българския пазар на недвижими имоти.


Причината може да е много проста


Пример: Продават се 500 апартамента ново строителство, които официалната статистика НЕ отчита и може да покаже спад, а след 2 години, когато сградата се завърши и сделките минат през нотариус, ще отчетем ръст в обема сделки, който няма да е реален.

 


При това рекордно строителство няма да се учудим, ако през цялата 2024 се появяват "от никъде" внезапни ръстове и резки спадове в статистически данни, просто защото са се появили големи нови проекти или са завършени стари такива.Даваме обратна връзка за общата активност и цялостната картинка, с всички слепи петна, които официалната статистика има. За да имаме повод да си говорим за имоти, а ние го правим от опит.

 

Каква мислите, че ще е 2024 година за пазара на имоти?

Какво ще се случва с цените?

Планирате ли покупка?

Имате ли брокер, на когото да се доверите и да се съветвате в търсенето на отговорите?


 

Не се колебайте да се свържете с някой от нашите брокери за безплатна консултация.
*Данните са с информативен характер и не представляват съвети за взимане на решения.