Как да следим експлоатацията на имота след отдаване под наем?

25.05.21 г.

Доста често наемодателите задават следния въпрос: "Добре, аз ще ви платя комисиона, но вие как ще ми гарантирате, че тези наематели са съвестни и коректни?"


В предварителната среща с брокера е добре да се обърне внимание на всички детайли от А до Я, за да може той да се чувства също толкова подготвен, както и Вие през процеса на сделката.


Ето 4 въпроса относно експолатацията на имота след отдаване под наем, които да зададете на Вашия брокер при първоначалната Ви среща с него:

1. Задайте въпрос относно плащането на сметките - кой и кога ?!?

2. Попитайте също по какъв начин ще се плаща наема ?!?

3. Попитайте за клауза за посещение в имота през срока на договора.

4. Какви гаранции се дават за наемателите ?

 

Другият вариант за контрол на имота е подписването на договор за управление на имота с фирма, която ще проследява плащането на наема и сметките, дали имотът е в добро състояние и дали го стопанисват посочения брой хора.

Нека разгледаме подробно четирите въпроса по-горе:
 


1. Задайте въпрос относно плащането на сметките - кой и кога ?!?

Съвет на брокера: - за да избегнете забавянето на плащане на сметките винаги може да изберете Вие да заплащате сметките, а наематели само да осребряват фактурите. Практиката показва, че голям проблем е сметката за Топлофикация, защото при нея има изравняваща фактура за отоплителния период, при която може да се окаже, че дружеството трябва да върне надплатена сума или има част, която трябва да бъде доплатена. Съветваме ви при напускане на наемателя да повикате топлинния счетоводител да направи междинно засичане.
 


2. Попитайте също по какъв начин ще се плаща наема ?!?

Съвет на брокера: още при първоначалната ви среща с избрания от вас посредник, обсъдете плащането на наема. Кои дати от месеца предпочитате да получавате сумата и по какъв начин – в брой или по банков път.

ВАЖНО: Задължително сроковете и начина на плащане на наема трябва да бъдат вписани в договора за наем.
 


3. Попитайте за клауза за посещение в имота през срока на договора.

Съвет на брокера: 2 в 1 - за да не изглеждате като най-недоверчивия наемодател винаги можете да поискате плащането на наема да бъде в брой, като Вие ще ходите до имота, за да получите наема. Така ще успеете да посетите и жилището и да видите състоянието му. По този начин ще избегнете директния контрол на имота, в който трябва да се обадите на наемателите и да ги помолите в конкретен ден и час да осигурят достъп.

ВАЖНО: В договора за наем залагайте клаузи за посещения на имота да стават с 24 часа предизвестие. Не залагайте клауза с прекалено дълъг срок – седмица или повече.  При голям срок на предизвестие за посещение, наемателите ще са оправили хаоса в апартамента.
 


4. Какви гаранции се дават за наемателите ? - в България няма практика да се искат трудови договори за доказване на доходите на наемателите или да се искат препоръки от стари наемодатели, но това не означава, че не можете да се сдобиете с подобна информация. Попитайте Вашия брокер за съвет. Разберете къде е живял Вашия бъдещ наемател и защо се мести.
 


Може би се чудите, дали може да бъдат изпълнени всички тези точки и въпроси по горе.  Отговорът е категорично ДА ! Всеки един коректен наемател и брокер не би имал възражения да ви предостави тази информация.