Правилно ценообразуване: защо е важно при отдаването под наем?

21.05.19 г.

Първото и основно правило при отдаване под наем или продажба на имот е той да се предлага на РЕАЛНА ПАЗАРНА цена. Най-честата грешка, която допускат собствениците е да преценяват цената на своя имот като отворят няколко от многохилядните интернет портали за недвижими имоти. По този начин най-често се достига до цена, която не отговаря на РЕАЛНАТА ПАЗАРНА цена на имота.


Защо ли? 80% от офертите в интернет в момента на прегледа представят не цената, на която ще се сключи сделката, а цена, която собственикът иска да постигне. Нека не забравяме, че в една сделка за недвижим имот има две страни  - предлагаща и търсеща. За да има сключена сделка за недвижим имот търсещата страна трябва да е готова да плати посочената цена.


За наемодатели:

Всеки празен имот е разход - данък, такса смет, общи части, текущи разходи и др. Ако имотът Ви е над реалната пазарна цена, то Вие като собственик всеки ден губите определена сума пари за периода, през който имотът Ви стои неотдаден под наем. А ето и една доста проста сметка. Нека разгледаме следният пример: Собственик отдава под наем двустаен апартамент на цена 350 евро, при реална пазарна цена 300 евро.


1. Стартираме предлагането на реална пазарна цена от 300 евро.

- Време за отдаване: 7 дни.

- Комисиона на брокера: 150 евро

- Доход за една година: 3600 евро – 150 евро = 3450 евро


2. Стартираме предлагането на цена над пазарната – 350 евро


Вариант 1: Имотът се отдава на цена 350 евро.


При надценен имот наемателят, който ще заплати тази цена, най-често е принуден да наеме жилище в най-кратък срок – започва работа след два дни и се мести от друг град; изгонен е от предишното си жилище; жилището, в което живее, е продадено; и други причини.


В този случай наемателят ще освободи имота след 3 месеца, а времето, през което е използвал Вашето жилище, ще е търсил по-добра оферта. След което Вие отново ще сте на пазара, а тогава най-вероятно ще влезете в цикъла на Вариант 2.


Вариант 2: Имотът се отдава няколко седмици.

- Време за отдаване: 2 седмици – имотът не е отдаден

- Реализирани загуби до момента: 175 евро за половин месец празен имот

- Актуализиране на цената на втората седмица: 330 евро

- Време за отдаване: още 2 седмици – имотът не е отдаден

- Реализирани загуби до момента: 350 евро за един месец празен имот

- Актуализиране на цената на четвъртата седмица: 300 евро

- Време за отдаване: още 1 седмица – след двете актуализации сме дали сигнал на пазара за готовност за отдаване – получаваме оферта 280 евро.

- Реализираме сделка на цена 280 евро.

 

Общо:

  • Време за отдаване: 5 седмици

  • Комисиона на брокера: 140 евро

  • Доход за една година при празен имот 1 месец:


280 евро* 11 месеца = 3080 евро – 140 евро = 2940 евро.


Питате се как да избегнете загубите от неправилно ценообразуване и да реализирате сделка възможно най-бързо и на най-добра цена? Изгответе сравнителен пазарен анализ за Вашият имот, който да Ви даде ясен отговор каква е РЕАЛНАТА ПАЗАРНА ЦЕНА. А тук ще разберете какво представлява той.