Н. Господинов: Време е да вдигнем собствените си стандарти

9.12.20 г.

Бургас порт - iBrokers
Бургас порт - iBrokers
Бургас порт - iBrokers

Тази година imoti.net навърши 20 години. По този повод се обърнахме към 20 водещи експерти в сектор недвижими имоти, за да ни споделят своя успешен път на развитие.

Николай Господинов е с 15-годишен опит в бизнеса с недвижими имоти. В продължение пет на години част от най-голямата агенция за недвижими имоти в света.
През 2012 продава дела си и основава агенция за недвижими имоти iBrokers, на която е собственик и управител. Компанията работи главно на територията на областите Бургас и София.

Има десетки сертификати от международни обучения, семинари и конференции.  Носител на специална награда за “Иновативен подход в мениджмънта” на imoti.net
Семеен , с две деца. Със съпругата му бяха обявени за едни от “Достойните българи” за 2019 г., заради общественополезни инициативи и дарителски компании, които двамата организират.

 

Какво беше Вашето начало в бизнеса с недвижими имоти? Как започнахте? Откъде се учехте, откъде черпехте информация?
В началото бях клиент, който беше „очарован“ от качеството на услугата. Реших, че мога да дам нещо по-добро на клиентите и така вече 15 години.
В началото се учих от хората с „голям опит“ на пазара и правех точно обратното. През цялото това време ползвах НОУ-ХАУ от колегите зад океана, където качеството на услугата е на най-високо ниво, повече от 50 години.


 Имаше ли пречки, които трябваше да преодолявате?

Разбира се, че е имало пречки. Ако ги няма тях, няма да има развитие. Най-голямата пречка винаги е била, че сме прекалено различни и това затруднява брокерите да ни изберат, въпреки че предлагаме най-добрите условия за развитие в бранша.

 

В какво отношение се развивахте? 

Нашият фокус винаги е бил в развитие на брокерите и тяхната компетентност . Те са водещи при контакта с клиента и е нормално всички инвестиции да са насочени към тях . В резултат на това те се отличават от всички останали.
Когато брокерът е щастлив, ще прави щастливи и клиентите си. Относно технологиите, касаещи посредническата услуга,те са създадени отдавна по света и браншът ни просто трябва да поиска да ги внедри и тук.Как се справя компанията ви със ситуацията в момента – пандемията и очакваната икономическа криза?

Това не ни е първа кризисна ситуация и сме подготвени. Това е време за промени. Да се освободим от натрупани дисбаланси, надграждане на настоящи и внедряване на нови услуги. Простичко казано, време е да вдигнем собствените си стандарти.Какво предвижда вашият план за развитие в следващите години?

Планът ни е да растем, но не на всяка цена! Компанията ни е известна с резултатите си и за да продължи това да е така ни трябват качествени хора, за да отидем още по-близо до клиента, като заемем позицията на кварталния брокер. Растеж, който не подлага на съмнение качеството на обслужване и вътрешни ни стандарти и ценности.Какво трябва да се промени на държавно и браншово ниво, за да се развива успешно бизнеса с имоти?

Ще напомня, че ние сме в бизнеса с хора и това носи определен социален елемент. Необходима е много ясна жилищна и данъчна политика с фокус върху хората. Ние не продаваме квадратни метри, а начин на живот и данъците са наема, който плащаме за мястото, на което живеем.

Например въвеждане на диференциран ДДС при новото строителство ,  5% ДДС до 100 000 Е, както е в много държави около нас. Друго, което може да се направи, е всички разходи по сделката да се формират върху данъчната оценка, но сделките да се вписват на реална стойност.

 

Споделете вашите изводи за устойчиво развитие в сектора.

За бранша или добро, или нищо. Нашето съсловие трябва да вдига по-малко шум и да се фокусира в резултатите от своята дейност. Нещо, което трябва да се направи е задължителен регистър за всички брокери и етичен кодекс, който да се разписва от всички участници на пазара. Всички собственици на агенции да внасят парична гаранция в националното сдружение, с която да гарантират спазването на този кодекс.

 


iBrokers® е българска компания, изградена от професионалисти с доказани резултати и световен опит. В момента iBrokers® разполага с три офиса - два в София и един в Бургас.
iBrokers® е една уникална бизнес идея. Компанията се фокусира основно върху правилния подбор, развитието и подкрепата на своите служители и продължава да вярва, че „даваш ли на брокера си най-доброто, той ще дава най-доброто на клиентите си.“
Винаги поставяме интереса на клиента на първо място и работим упорито за постигане на неговите цели. Доверието във взаимоотношенията ни с хората е водещ принцип в нашата работа.

 Източник: Imoti.net