Статистика покупко-продажби и ипотеки 1-во тримесечие 2020-2021 г.

30.03.21 г.

Ограниченията не пречат, а помагат на пазара на жилищни имоти.

 

Излезе статистиката за първото тримесечие на 2021. Според официалните данни на Агенция по вписвания това е най-добрият старт за пазара на недвижими имоти от десетилетие.  Покупко-продажбите са нараснали и в четирите големи града, които са основните двигатели на пазара .Числата показват ръст спрямо началните месеци на 2020г. с 26% в София, 34% в Пловдив и 0.9% във Варна. В любимият ни град Бургас се наблюдава нарастване в общия обем сделки с над 12%.
Казано на разбираем език, в четирите града са продадени над 2500 имота повече спрямо същия период на предходната година. Ограниченията не само, че не пречат на пазара на жилищни имоти, а според официалните данни го подпомагат. Хората се чувстват уверени , че това е най-доброто място за парите им при несигурната обстановка и приближаваща инфлация. Разбира се, вече властват и настроенията за постепенно излизане от здравната криза и връщане към живот без ограничения.

 Банките, които са най-големият играч на пазара, продължават да финансират покупката на дом при рекордно ниски лихвени нива. Те също изпращат тримесечие с общ ръст на вписаните ипотеки за страната от 3.4%.

 

Какво ще се случва на пазара в следващите месеци? С цените на имотите? С  кредитите? С новото строителство?

 

Тези и други въпроси не се притеснявайте да зададете на нашите брокери в лична среща, а за повече статистика и данни, разгледайте ibrokers.bg


*Данните са с информативен характер и не водят до вземане на решение