Статистика покупко-продажби и ипотеки 2-ро тримесечие 2021 -2022

12.07.22 г.

По това време на годината всички следят прогнозите за времето, а ние следим какво се случва на пазара на недвижими имоти за вас. Ето малко данни от пазара:


Статистиката отчита общата активност на пазара, т.е. общият брой продадени имоти без значение дали става въпрос за апартаменти, магазини, офиси, складове, парцели, земеделски земи и др. Без информация за ново или старо строителство.


Преминаваме през турбулентен период , който влияе по различен начин на хората и решенията , които взимат. Някои купувачи вярват, че при висока инфлация и неспокойна икономика трябва да инвестират всичко в имоти и то бързо, а други, че трябва да изчакат. Някои продавачи смятат, че не трябва да продават, защото е трудно да купят и няма какво да правят с парите си, а други вярват, че сега е идеалния момент за продажба, защото очакват негативни корекции в бъдеще.


Ние не знаем кое е вярно и не даваме съвети, а само поднасяме чистата проверима информация. Според официалните данни на Агенция по Вписвания активността на пазара се запазва без особени изменения в София и Пловдив , а отчита леки повишения от около 10% в Бургас и Варна.


Статистиката отчита огромен ръст на пазара на ваканционни имоти, като за района на Несебър говорим за близо 90%. Тъй като това тримесечие обхваща началото на конфликта в Украйна, предполагаме, че това е насочило вниманието на купувачите в очакване на добри сделки с рускоговорящи клиенти.


Повишените цeни в големите градове също изместват вниманието на купувачите към райони с по-ниски бюджети , като тези по Черноморието.


Очакванията ни са за успокоение на пазара и задържане на цените в месеците до края на годината. Разбира се, политическата обстановка също оказва влияние на пазара , но то е по-скоро положително ,защото несигурността кара хората да търсят сигурно убежище за парите си , а какво по-сигурно място от имот за живеене в някой от четирите големи града на България.

 

За да научите повече, обърнете се към iБрокера си и поискайте безплатна консултация.
* Данните са с информативен характер и не представляват съвети за взимане на решения.