Статистика покупко-продажби и ипотеки 3-то тримесечие 2020-2021 / 2016 - 2021

10.11.21 г.

Всички отново се интересуват от пазара на недвижимите имоти, с фокус върху новото строителство.

След поредно голямо закъснение, излязоха данните от Агенция по вписванията за активността на пазара на покупко-продажби с недвижими имоти, които показват леко забавяне на ръстовете спрямо предходното тримесечие, но запазване на двуцифрените стойности.

София бележи ръст от 25% 
Пловдив – ръст от 19%
Варна – ръст от 20%
Бургас – ръст от 36%

Банките продължават силно да подкрепят пазара с ниски лихви и нисък процент самоучастие, натискът върху вложителите и техните депозити. Други фактори, които влияят са инфлационните процеси и очакванията за тежка зима и политическата нестабилност. Имотът задоволява основната човешка нужда за сигурност и това кара всички да се втурнат към пазара, включително инвеститори и спекуланти.

В резултат на това, очакванията са за силен завършек на годината и позитивен старт на 2022 г. 
Новото строителство остава водещо, като трябва да се има предвид, че то се отчита със забавяне от около 2 години. Тоест имотите продадени днес ще се появят в статистиката .... през 2023 г.
Няма как да не изразим притесненията си за проектите ново строителство стартирани и почти напълно разпродадени преди 6-9 месеца. Клиентите изкупуват всичко "на зелено" без това да се регистрира някъде и без никакви гаранции от страна на инвеститори и строители. През този период разходите за материали се повишиха с 30-40% и очакванията са някои проекти да имат проблеми със завършването. Някои от инвеститорите вече искат големи доплащания за вече платени апартаменти, което потвърждава нашите дългогодишно изразявани страхове, относно моделите за покупко-продажба при новото строителство, схемите на плащане и гаранциите за завършване.

Съветваме всички бъдещи и настоящи купувачи и продавачи - уредете си среща с нас за безплатна  консултация. Тя може да се окаже безценна.

 

СТАТИСТИКА ПОКУПКО-ПРОДАЖБИ 3-ТО ТРИМЕСЕЧИЕ 2020 - 2021 ГОДИНА 


СТАТИСТИКА ПОКУПКО-ПРОДАЖБИ 3-ТО ТРИМЕСЕЧИЕ 2016 - 2021 ГОДИНА