Статистика покупко-продажби: 2-ро тримесечие 2020 - 2021

28.07.21 г.

В несигурни времена, единственото сигурно нещо е.....имотът

 

Излязоха статистиките за второто тримесечие на тази година, като числата са впечатляващи, даже шокиращи. Разбира се, АП отразява само активността, което ни дава представа само за обема сделки, но не и за вида им - апартаменти, парцели, къщи, офиси, магазини, старо строителство, ново строителство и т.н. Затова професионалистите се опитват да тълкуват случващото се, но всъщност гадаят, оповавайки се и на вътрешната информация, с която разполагат.


Както казахме в едно видео през март 2020 какво се е случило при последните 5 кризи, в три от случаите имаме ръст в цените на имотите, при една нищожен спад от 1% и само в един случай среден спад от 18% в цените. Това се случва  и при тази криза. Във времена на несигурност, единственото нещо даващо сигурност е имотът. Числата отразяват разликата спрямо второто тримесечие на миналата година, когато беше първото затваряне, при което пазарът просто спря и сега виждаме два пъти повече сделки спрямо второто тримесечие на 2020. Тогава отчетохме 4200 по-малко продадени имоти само за 4-те големи града.


Други фактори, като Огромната подкрепа за жилищния пазар от банките, чрез Безпрецедентно ниски лихви, липсата на доходност по депозити, страхът от инфлационните процеси, надеждите за възстановяване от здравната криза, доведоха до истински бум на пазара на недв.имоти .Разбира се, всички се питат до кога? Да продавам ли? Сега ли е момента за апартамента? Да ползвам ли кредит?

 

Поискайте повече информация от нашите професионалисти. Тя е безплатна, но води до вземане на информирани решения, а те са безценни.

 

Ето и Фактите, отразяващи Броят сделки по данни на АП за 2-ро тримесечие на 2021, спрямо 2-ро тримесечие на 2020 г.


За страната ръстът е над 61%

София - ръст от 53%

Пловдив - ръст от над 63%

Варна - ръст от над 44%

Любимият ни Бургас отчита колосален ръст от 80%, който е невиждан за официалната статистика.


Очаквайте още новини от пазара през следващата седмица.

*Информацията е с информативен характер и не представлява препоръка за вземане на решение