Рекорден ръст в жилищните заеми в България

17.05.24 г.

Ускорено нарастване на ипотечните кредитиВ България жилищните заеми продължават да регистрират рекордни увеличения, достигайки нива невиждани от 2009 година. Според данни от Българската народна банка (БНБ), през март годишният ръст на ипотечните заеми се увеличи до 22.7%, като общият им обем достигна 20.9 млрд. лв.Банкова политика и регулации


На събитие организирано от Асоциацията на банките, банковите представители защитиха своята политика като "консервативна", "разумна" и "отговорна", изпълняваща стандартите на БНБ и Европейската централна банка (ЕЦБ). Те подчертаха, че кредитирането на домакинства и бизнеса продължава в рамките на строгите регулации.Динамика при потребителските и бизнес заемиПо отношение на потребителските заеми, те също показват значителен ръст, нараствайки с 13.2% на годишна база и достигайки обща стойност над 17.4 млрд. лв. През март те отбелязаха рекорден месечен ръст от 233 млн. лв., който е най-високият от активния летен сезон на 2023 г. Също така, кредитирането на бизнеса продължава да расте, макар и с по-бавни темпове, с увеличение от 8.2% през март. Общият обем на заемите за бизнеса достига 29.2 млрд. лв., с месечен ръст от около 181 млн. лв.Тенденции и сравнение в жилищните заемиОтчетът за март показва, че общият месечен ръст на жилищните заеми е 411 млн. лв., като това е едно от най-големите увеличения за последните години. Сравнение с предходни периоди показва, че през изминалата година месечният ръст беше средно по 282 млн. лв., а година по-рано - 209 млн. лв. Тези данни подчертават постоянния ръст в обема на жилищните заеми, като проблемните кредити в този сегмент продължават да намаляват.


Ключови аспекти за наблюдение в банковата система и кредитиранетоЗа да се следи ефективно за промени в икономическата политика, които могат да повлияят на банковата система и кредитирането, е важно да се обръща внимание на няколко ключови аспекта:    • Изисквания за минимални резерви на банките: Следене на регулациите, които определят колко капитал трябва банките да задържат в резерв, за да могат да отговорят на потенциални кризи или финансови нужди.


  • · Промени в лихвените нива: Наблюдение за корекции в основните лихвени проценти, установени от централната банка, които влияят директно на лихвите по кредитите и спестяванията, и могат значително да променят потребителското и бизнес поведение на пазара.


  • · Изисквания за самоучастие при ипотечни кредити: Мониторинг на промени в политиките за самоучастие, което се отнася до процента от стойността на имота, който клиентът трябва да внесе като начална вноска при вземането на ипотечен кредит.  Тези фактори са съществени за разбирането на финансовата стабилност и потенциалните рискове в банковата система, както и за адаптирането на стратегиите за кредитиране в отговор на променящата се икономическа среда.Защо е важно?Лихвите са важен фактор, защото високите лихви водят до по-големи месечни вноски по ипотечните кредити. Това намалява покупателната способност на хората и ограничава броя на потенциалните купувачи. По-малкото купувачи водят до по-ниско търсене на имоти, което съответно намалява цените им.


Самоучастието също е от значение, тъй като изискването за по-голямо самоучастие прави покупката на имот по-труднодостъпна. Това ограничава броя на купувачите, което води до намаляване на търсенето и съответно до по-ниски цени на имотите.*Данните са с информативен характер и но водят до вземане на решение