Кога е най-добре да стартираме предлагането на имота

27.05.19 г.

Макар и малко хора да се замислят върху това, има определени месеци в годината, в които не е препоръчително да стартирате отдаването или продаването на Вашия имот.1. Кога да отдам имота си под наем ?
За да бъде онагледено по-ясно, разгледайте примера по-долу:

Вие сте собственик на двустаен апартамент в Източни квартали, в близост до спирки на масовия градски транспорт, сградата е ново строителство, етажът е среден; Искате да дадете Вашия имот под наем и се чудите, кога да обявите имота под наем?

Използвана валута: лева

Месец / Цена на имота

Януари / 550

Февруари /550

Март / 570

Април / 620

Май / 620

Юни / 650

Юли / 600

Август / 650

Септември / 650

Октомври / 650

Ноември / 600

Декември / 600

 

2. Кога да продам имота си?
За разлика от отдаването на имот под наем спецификите при продажбата са малко по-различни и са свързани не само с търсенето:
 


1. Януари, февруари и март - институциите работят, но купувачите не купуват. Тези месеци са студени, не са толкова атрактивни за огледи и почти невъзможни за ремонти. През тези месеци ще продадете Вашия имот с най-малко 10% процента под пазарната му стойност. Обикновено на пазара остават предимно спекулативни купувачи.


2. Април, май и юни - през тези месеци буквално двигателят на пазара започва да работи активно. Купувачите излизат да правят огледи и да купуват. Определено по-топлото време е от голямо значение. Тези месеци са много подходящи за покупка и продажба.


3. Юли и август - тези месеци се определят като доста отпускарски, всички институции работят бавно и тромаво. Ако продавате или купувате сделката Ви ще бъде доста продължителна. Може да има проблеми, които са свързани с удължени срокове по документи или въобще да не можете да се снабдите с тях.  Като цяло през този период не е добре да стартирате реклама или да очаквате най-висока продажна цена. Просто няма кой да Ви я даде- хората са на море!


4. Септември, октомври, ноември и декември - според статистиката тези месеци са най-силни за продажба на Вашия имот. Хората купуват, искайки да си направят чудесен коледен подарък. Банките гонят годишни таргети, отпускат бързо кредити. Препоръчително е да направите справка с колко дни забавяне работи агенция по вписвания, за да можете да прецените, кога най-късно през декември да финализирате сделката.

 

Освен особеностите посочени по-горе е добре да се съобразите с кого рамо до рамо излизате на пазара. Колко Ваши съседи продават имота си и каква е Вашата конкуренция!