Продажни и наемни цени на жилищни имоти в гр. Бургас по квартали 1-во полугодие 2021 г.

На финала сме на една от най-силните години за пазара на имоти в страната и Бургас.

Защо Бургас е важен за тенденциите на пазара? Поради голямата си свързаност с пазара на ваканционни имоти и от там косвената връзка с външните пазари и случващото се там. От тук започват всички възходящи или низходящи трендове и е важно да следим случващото се в Бургас и региона.

Спокойно! За сега всичко е повече от добре и на хоризонта не се виждат облаци в следващите 6 месеца. Прогнози за по-дълъг период потърсете от шамани, врачки и многото финансови гурута, които ни съветват отвсякъде.

Купувачи и продавачи са активни, което води до бързи сделки, като и двете страни са доволни от условията. Активни са всички групи купувачи.

Такива, които се възползват от ниските лихви и страхотните условия по ипотечните кредити. Това им позволява да купуват имоти по-скъпи с 8-10% спрямо миналата година, без това да променя месечните им вноски. Купувачи с пари в брой, които вече не са желани от банките и това ги кара да търсят бързо затваряне на сделка.

И последните два групи са тези , подтиквани от страх от инфлация , който кара много хора да обмислят покупка с цел инвестиция. Завърнаха се и чисто спекулативни сделки, така че очакванията са да влезем на висока скорост и в първото тримесечие на новата година.

Какво се случва с продавачите?

Продавачите са щастливи, защото сегашната ситуация им помага да стигнат до покупка бързо и при много добри условия. В някои случаи се стига до наддаване през първите няколко дни от излизането на пазара. Разбира се, това се случва, когато ползват професионален консултант, който да води преговорите. Това им позволява бързо да влязат в нова сделка или да финансират други промени в живота си.

Ето и конкретни данни от реални сделки за последните три месеца по квартали:

За по-подробна информация, разгледайте статистиките в www.ibrokers.bg или се обърнете към нашите iБрокери за безплатна консултация.

*Данните са с информативен характер и не водят до вземане на решение