КОГА Е НАЙ-ДОБРЕ ДА СТАРТИРАМЕ ПРЕДЛАГАНЕТО НА ИМОТА?

Макар и малко хора да се замислят върху това, има определени месеци в годината, в които не е препоръчително да стартирате отдаването или продаването на Вашия имот.

1. Кога да отдам имота си под наем ?
За да бъде онагледено по-ясно, разгледайте примера по-долу:

Вие сте собственик на двустаен апартамент в Източни квартали, в близост до спирки на масовия градски транспорт, сградата е ново строителство, етажът е среден; Искате да дадете Вашия имот под наем и се чудите, кога да обявите имота под наем?
Изполвана валута: лева

Месец Януари Февруари Март Април Май Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември
Цена на имота 550 550 570 620 620 650 600 650 650 650 600 600

 

2. Кога да продам имота си?
За разлика от отдаването на имот под наем спецификите при продажбата са малко по-различни и са свързани не само с търсенето:
 

1. Януари, февруари и март - институциите работят, но купувачите не купуват. Тези месеци са студени, не са толкова атрактивни за огледи и почти невъзможни за ремонти. През тези месеци ще продадете Вашия имот с най-малко 10% процента под пазарната му стойност. Обикновено на пазара остават предимно спекулативни купувачи.

2. Април, май и юни - през тези месеци буквално двигателят на пазара започва да работи активно. Купувачите излизат да правят огледи и да купуват. Определено по-топлото време е от голямо значение. Тези месеци са много подходящи за покупка и продажба.

3. Юли и август - тези месеци се определят като доста отпускарски, всички институции работят бавно и тромаво. Ако продавате или купувате сделката Ви ще бъде доста продължителна. Може да има проблеми, които са свързани с удължени срокове по документи или въобще да не можете да се снабдите с тях.  Като цяло през този период не е добре да стартирате реклама или да очаквате най-висока продажна цена. Просто няма кой да Ви я даде- хората са на море!

4. Септември, октомври, ноември и декември - според статистиката тези месеци са най-силни за продажба на Вашия имот. Хората купуват, искайки да си направят чудесен коледен подарък. Банките гонят годишни таргети, отпускат бързо кредити. Препоръчително е да направите справка с колко дни забавяне работи агенция по вписвания, за да можете да прецените, кога най-късно през декември да финализирате сделката.

 

Освен особеностите посочени по-горе е добре да се съобразите с кого рамо до рамо излизате на пазара. Колко Ваши съседи продават имота си и каква е Вашата конкуренция!